Lappen-kameleon

Kameleons staan bekend om hun slome tred. Veel soorten maken wiegende bewegingen tijdens de voortbeweging en bootsen zo een in de wind bewegend blad na. Als je in het Krugerpark harder rijdt dan 30 km per uur, is het heel moeilijk om deze jongens op tijd te zien.

Overstekende kameleon Krugerpark
Overstekende kameleon

De lappenkameleon (Chamaeleo dilepis) is een hagedis uit de familie kameleons. Hij wordt ook wel flapnekkameleon genoemd. De lappenkameleon is meestal groen met drie of vier grote lichte of juist donkere vlekken, afhankelijk van de gemoedstoestand van het dier. Het veranderen van kleur wordt voornamelijk gebruikt om te communiceren.

Ook de omgevingstoestand speelt een rol. Als de temperatuur te hoog wordt, kleurt de kameleon lichter, om zo warmtestraling meer te reflecteren en daardoor niet verder op te warmen. Als de temperatuur te laag wordt krijgt de huid een donkere kleur om zo meer warmtestraling op te nemen. Ook de luchtvochtigheid is van invloed op de huidskleur.

Kameleon in Skukuza Staff Village
Kameleon

Kameleons zijn solitaire dieren en mijden elkaar doorgaans zoveel mogelijk. Als een kameleon opgewonden is of stress ondervindt kan de kleur binnen korte tijd dramatisch veranderen. Een zieke, angstige of boze kameleon kleurt zeer donker tot bijna zwart, soms met felgekleurde vlekjes.

Kameleon
Kameleon

Boze kameleons maken luide blazende tot sissende geluiden waarbij de bek wijd wordt opengesperd. Grote exemplaren kunnen stevig bijten als ze worden opgepakt. Wees dus voorzichtig als je eentje oppakt.

Info van Wikipedia

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s