Olifant

Afrikaanse olifanten. Wat zijn ze gróót! Hieronder zie je een vrouwtje. Ze heeft net met haar familieleden een stofbad genomen.

Olifant Krugerpark

Olifanten leven in familiegroepjes van ongeveer 10 vrouwtjes en hun kinderen. Soms vormen ze samen met verwante familiegroepen een grotere kudde. Kudde Afrikaanse Olifanten Krugerpark

Jonge mannetjes verlaten na de puberteit de groep en vormen een eigen groepje.

In januari zagen we een grote kudde toen we van Skukuza naar Tshokwane picnic site reden. We parkeerden de auto om ze te bewonderen. De kudde kwam dichterbij om over te steken. Ze waren heel relaxed. Ik kon van dichtbij foto’s maken. Hier zie je een jonkie die bij zijn moeder drinkt.

Baby olifant drinkt bij moeder Krugerpark

We houden olifanten altijd goed in de gaten als we ze observeren. Bij het geringste signaal van irritatie, maken we rechtsomkeert. Gelukkig hebben wij vooral heel plezierige ontmoetingen met olifanten. Een jong mannetje heeft eens een poging gedaan ons de stuipen op het lijf te jagen, door in volle vaart uit de bosjes te stormen. Een heel enkele keer is het menens, zoals afgelopen november, vlak bij Skukuza. Een boze olifant zette een auto op z’n kop.

Het gedrag van olifanten wordt vooral door leren bepaald en minder door instinct. Olifanten leren hoe ze moeten eten, hoe ze werktuigen moeten hanteren en wat hun plaats is binnen de complexe olifantengemeenschap. Het hersendeel voor het geheugen, is veel groter dan die van mensen. Vandaar dat we spreken van ‘olifantengeheugen’. Ook het hersendeel dat gebruikt wordt voor het verwerken van emoties, is bij olifanten procentueel gezien groter dan bij mensen.

Waarom de mannetjes olifant boos werd is niet bekend. De rangers hebben hem niet kunnen traceren. We zullen in de omgeving van Skukuza op onze hoede zijn 😉
[nggallery id=5]

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s