Vervetaapjes

Vervet of blauwaap (Chlorocebus pygerythrus)
Vervet of blauwaap | Chlorocebus pygerythrus

Een mens kan nooit te veel vervet-foto’s hebben. De foto’s hierboven zijn gemaakt in Skukuza rest camp, waar deze troep vervetapen leeft.  Zowel in 2011 als 2012 kwamen ze voor onze bungalow spelen en foerageren. Vervets eten fruit, bloemen, bladeren, eieren en insecten. Ik vind het prachtig als ze langskomen; ik kan er uren naar kijken.

Vervet at Biyamiti
Biyamiti vervetaapje

Als je de apen aan ziet komen, is het belangrijk om alle etenswaren even achter slot en grendel te doen. Foeke is in Berg en Dal ooit een appel kwijtgeraakt, toen hij 10 seconden de andere kant op keek. Nu zijn we gastvrij genoeg om ons eten te delen, maar niet met wilde dieren. Ze moeten natuurlijk wel wild blijven.

Wat ik erg treurig vind, is de reactie van sommige bezoekers. Zo bekogelde onze buurman de troep in Biyamiti vijf minuten lang met stenen; in Pretoriuskop beschoten onze overbuurjongens de aapjes met een katapult. Vaak zien deze ‘wildlife liefhebbers’ vervetapen als ongedierte. Het is mij een raadsel wat deze mensen in een wildpark doen.

Maar goed, terug naar de aapjes:

Lullaby

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s